Καταστροφή στον Έβρο: Για 10η μέρα στις φλόγες – Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο -Στάχτη 750.000 στρέμματα

Συνεχίζεται για δέκατη ημέρα η μάχη στα πύρινα μέτωπα του Έβρου. Οι αναζωπυρώσεις στις περιοχές της Λευκίμμης και της Αλεξανδρούπολης δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών, ενώ οι φωτιές σε Δαδιά και Αλεξανδρούπολη τείνουν να ενωθούν δημιουργώντας μια μεγάλη περίμετρο που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Το χειρότερο σενάριο θα είναι η φωτιά να μπει στον μικρό πυρήνα της Δαδιάς, προς το Σουφλί, και αυτό το φοβούνται γιατί σήμερα οι άνεμοι αλλάζουν , ενισχύονται και πάνε προς τα νότια, και πλέον το στοίχημα είναι να μην επεκταθεί η πυρκαγιά και σε εκείνο το σημείο.

Στη Λευκίμμη η φωτιά πλησίασε τα πρώτα σπίτια, αλλά αναχαιτίστηκε από πυροσβέστες και εθελοντές. Μαίνεται το μέτωπο στο δάσος της Δαδιάς, όπου και εκεί, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί και να μην περάσει τον οδικό άξονα, από όπου εκτείνεται ένας δρυμός πλούσιος σε βλάστηση.

Η φωτιά πλησιάζει το στρατόπεδο του 642 Τάγματος στον Προβατώνα

Συναγερμός έχει σημάνει στην 7η Ταξιαρχία του Προβατώνα, καθώς από τη μεγάλη φωτιά που κατακαίει την περιοχή του Δάσους της Δαδιάς (Λευκίμμη).

Αυτήν ώρα απειλείται η περιοχή που βρίσκεται και το στρατόπεδο του 642 Τάγματος Πεζικού, με τις φλόγες να πλησιάζουν, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αυτή τη στιγμή κίνδυνος.

Οι δυνάμεις του Στρατού και της πυροσβεστικής βρίσκονται σε επιφυλακή, όπως οι κάτοικοι και οι εθελοντές που δίνουν μάχη με τα δύο κύρια μέτωπα της φωτιάς στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς και στη Δαδιά που παραμένουν ενεργά.

Υπάρχουν ήδη ζητήσεις και είναι σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση στο 642 Τάγμα στον Προβατώνα εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Σε κίνδυνο το δάσος της Δαδιάς

Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί το ενεργό μέτωπο από τη Δαδιά προς την Κοτρωνιά, όπου αυτή την ώρα οι επίγειες δυνάμεις καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να μην περάσει έναν δρόμο, καθώς αν συμβεί αυτό οι φλόγες θα μπουν στον Δρυμό.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, θα στηθεί μία μεγάλη επιχείρηση με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δημιουργούν μία γραμμή άμυνας ώστε να ανακοπεί η πορεία του μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς. Ανησυχία ωστόσο προκαλεί η ενδεχόμενη αλλαγή του ανέμου σε νοτιά, η οποία αν συμβεί, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός θα στείλει τη φωτιά προς τη Δαδιά.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στον Έβρο

Τις πληγείσες περιοχές του Έβρου θα επισκεφτεί σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο. Επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο. Από σήμερα επίσης, αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων.

Αναζωπυρώσεις στη Ροδόπη

Στη Ροδόπη το μέτωπο που απασχολεί τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, είναι αυτό μεταξύ της περιοχής Κασσιτερά και Κίρκη.

Περαιτέρω ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν σε Έβρο και Ροδόπη αναμένεται σήμερα Δευτέρα. Όπως επισήμανε μάλιστα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, που βρέθηκε στον Έβρο , στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον έλεγχο της πυρκαγιάς και στις επόμενες μέρες θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση με εναέριες και επίγειες δυνάμεις παρά το γεγονός όπως είπε ότι επιχειρεί ήδη στον Έβρο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, επίγειων και εναέριων.

Σιγοκαίνε ακόμα οι πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών – Η εικόνα των πυρκαγιών στη χώρα

Συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 105 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 46 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Ειδικότερα:

– Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής

– Αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στον ορεινό όγκο των περιοχών Στείρι και Κυριάκι Βοιωτίας.

-Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην ‘Ανδρο οριοθετήθηκε.

Επιπλέον υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν:

– στην περιοχή Πλάτσα Μεσσηνίας και επιχείρησαν 29 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 5 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες

– στην περιοχή Καλό Νερό Μεσσηνίας και επιχείρησαν 18 πυροσβέστες και 8 οχήματα, ενώ από αέρος συνέδραμαν 2 αεροσκάφη.

Υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στις παλιές εγκαταστάσεις του ALPHA στην Παιανία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί